Epidemiological behavior of the diseases transmitted through food. Granma province, 2004-2009.

Authors

  • José Manuel Cisneros García CENTRO PROVINCIAL DE HIGIENE, EPIDEMIOLOGÍA Y MICROBIOLOGÍA.

Keywords:

FOODBORNE DISEASES /epidemiology.

Abstract

It was performed a descriptive retrospective research of the situation of Food Transmitted Diseases (FTD) in Granma province since 2004 to 2009.

The universe consisted of 100% of the municipalities that reported DTF during that period of time.

The data of the outbreaks was gathered with the general characteristics of these events, like persons exposed to this risk, persons affected, municipalities, foods,  possible causes and the place where FTD occurred.

The procedures applied in the research were based on the epidemiological study of FTD outbreaks directed by the Public Health Ministry.

The information was obtained from the different statistical sources of PHM, processing the information in the computerized EPINFO program.

It was proved that the foods mostly involved in this process were meet derived and the agent that prevailed was Staphilococus aureus.

 Family outbreaks prevailed.

To fulfill the objectives proposed there were calculated different indicators like absolute numbers and rates.

The results were expressed through tables, graphics and maps.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Bricoe J. Abastecimiento de agua y servicio de saneamiento. Su función en la revolución de la supervivencia infantil. Bol. Of Sanit Panam. l987 Oct; 103 (4):325 38.

2. Organización Panamericana de la salud. Agua. EN: Programa Marco de atención al medio para los sistemas locales de salud en Las América. Washington: OPS, 1992: 20 3.

3. Organización Panamericana de Salud. Las diarreas y la protección de alimentos. Washington DC: OPS, l994.

4. FAO/OMS/PMA. Un ejemplo de Ley alimentaría en orientaciones para el establecimiento de un eficaz sistema nacional de inspección de los alimentos, FAO, Roma, 1976.

5. Documento de sala No.4. Consulta Técnica FAO/OPS/OMS sobre inocuidad de los alimentos y comercio alimentario en el contexto de la epidemia cólera en América.

6. Juárez J, Martínez G, Díaz J, Brust E, Brust H. Aplicación de un sistema de desinfección del agua en un hospital de la Ciudad de México. Bol. Of. Sanit Panam. 1992 Mayo; 112(5):406 12.

7. Cuba: Ministerio de Salud Pública. Reglas para la Prevención de las Enfermedades Transmitidas por los Alimentos. La Habana: UNICEF, 2006.

8. Cuba: Ministerio de Salud Pública. Programa de prevención y control de las ETA. La Habana. 2006.

9. Cuba: Gaceta Oficial de la República de Cuba. Reglamento de la Inspección Sanitaria Estatal. La Habana: 1987.

10. Cuba: Ministerio de Salud Pública. Programa de Vigilancia de Contaminantes en Alimentos. La Habana. 2002.

11. Cuba: Oficina Nacional de Normalización. Contaminantes Microbiológicos en Alimentos. Requisitos Sanitarios. EN: Norma cubana 585. La Habana: [S/n], 2008.

12. International Standard. Microbiology of food and animal feeding stuffs —Horizontal method for the enumeration of microorganisms —Colony-count technique at 30 °C. EN: Norma ISO 4833. 2003.

Published

2010-07-10

How to Cite

1.
Cisneros García JM. Epidemiological behavior of the diseases transmitted through food. Granma province, 2004-2009. RM [Internet]. 2010 Jul. 10 [cited 2025 Jun. 1];14(3). Available from: https://revmultimed.sld.cu/index.php/mtm/article/view/1637

Issue

Section

ARTÍCULOS ORIGINALES