Malnutrition; World-wide public health problem

Authors

  • Zulin Fonseca González Centro Provincial de Higiene Epidemiologia y Microbiología. Bayamo.
  • Ana Julia Quesada Font Centro Provincial de Higiene Epidemiologia y Microbiología. Bayamo.
  • Madeline Yoanis Meireles Ochoa. Policlínico 13 de Marzo. Bayamo.
  • Evelyn Cabrera Rodríguez. Policlínico 13 de Marzo. Bayamo.
  • Ana María Boada Estrada Policlínico Bayamo Oeste. Bayamo.

Keywords:

Nutritional status, Nutrition disorders, Food and nutrition education.

Abstract

Malnutrition is considered one of the main components to achieve an optimal state of health and ensure a good quality of life. Nutritional conditions are increasingly common in the world. FAO in 2017, states the information on the prevalence of malnutrition, also provides global figures for several regions of the world, approximately one in five people in the developing world have chronic undernutrition, 192 million children suffer from protein-energy malnutrition and More than 2,000 million have micronutrient deficiencies. This study was carried out with the objective of disseminating a topic to be consulted by health professionals and students. Our Ministry of Public Health dedicates important promotion and dissemination actions to reduce the effects of malnutrition on human beings.

Downloads

Download data is not yet available.

References

1. Mejía Curiel EB. Desnutrición en niños y niñas de la etnia Wayuu: entre lo ético, lo propio y pertinente. Rev Med Electrón 2017; 39(Supl 1): 803-812.

2. Palma Estrada C, Cabrera Jiménez F, Valverde Palma LG. Calidad proteica de la dieta en lactantes con desnutrición severa. Rev Cubana Pediatr 2018; 90(1): 59-69.

3. Sosa Zamora M, Suárez Feijoo D, González Pereira S, Otero Mustelier Á, Céspedes García S. Caracterización de niños de hasta 9 años con desnutrición proteicoenergética. MEDISAN 2015; 19(2): 180-185.

4. Echagüe G, Sosa L, Díaz V, Funes P, Rivas L, Granado D, et al. Malnutrición en niños menores de 5 años indígenas y no indígenas de zonas rurales, Paraguay. Mem Inst Investig Cienc Salud 2016; 14(2):25-34.

5. Silvia V, Hodgson MI, Le Roy C. Evaluación nutricional en niños hospitalizados en un Servicio de Pediatría. Rev Chil Pediatr 2016; 87(5): 359-365.

6. Lafuente K, Rodríguez S, Fontaine V, Yañez R. Prevalencia de la desnutrición crónica en niños menores de 5 años atendidos en el Centro de Salud Tacopaya, primer semestre gestión 2014. Gac Méd Bol 2016; 39(1): 26-29.

7. Rodríguez López J, Suárez Villa M, Lastre Amell G, Gaviria García G, Carrero C. Evaluación de un programa de recuperación nutricional. Archivos Venezolanos De Farmacología Y Terapéutica 2017; 36(6): 195-201.

8. de Acosta T, de Rodríguez I, Rossell Pineda M, Castillo M. Fósforo sérico en niños con desnutrición grave y su relación con el síndrome de realimentación. Archivos Latinoamericanos De Nutrición [Internet]. 2016 [citado 11/9/2019]; 66(1). Disponible en: https://www.alanrevista.org/ediciones/2016/1/art-4/

Published

2020-02-07

How to Cite

1.
Fonseca González Z, Quesada Font AJ, Meireles Ochoa. MY, Cabrera Rodríguez. E, Boada Estrada AM. Malnutrition; World-wide public health problem. RM [Internet]. 2020 Feb. 7 [cited 2025 Jul. 14];24(1). Available from: https://revmultimed.sld.cu/index.php/mtm/article/view/1629

Issue

Section

OPINIÓN